DINO FERRARI Q /TURBO – från utdömd till Grand Prix.

DINO FERRARI Q /TURBO – från utdömd till Grand Prix.

Dino Ferrari Q kallas numera för Turbo och idag vet vi att han som ung måste ha råkat ut för en allvarlig olycka och då krossade både manken och den främre delen av tornutskotten i ryggen. Det har varit en lång resa där LitoVet 100% GOPO-nypon varit en viktig pusselbit på vägen till Grand Prix. 

Turbo avlades och föddes upp för att bli hopphäst, han tränades för försäljning och hoppade upp till 1,30m. I samma sekvens letade Linda hopphäst och blev snabbt förälskad i Turbo. Tyvärr blev det stora problem tidigt. Turbo visade låg hälta höger fram på böjt spår som inte svarade på sedvanlig injektionsbehandling. Man misstänkte även herpesinfektion och borrelia/anaplasma då han också blev vinglig i bakdelen från och till och att hältan på höger fram inte försvann trots upprepade behandlingar.

Magnetröntgen
Men man hittade inget avvikande varken på vanlig röntgen eller ultraljud av höger fram. Då gjordes det till slut en magnetröntgen, som enligt svaret visade lågt brosk på insidan av hovleden höger fram och svaret gavs att han aldrig mer skulle hålla för ridning. Linda lät honom bara vara och han spenderade två år med endast hagvistelse och vila, tills Linda började samarbeta med Lotta.

Började om
Då började vi om och slog våra kloka huvud ihop med all erfarenhet och började sakta och långsamt arbeta Turbo igen för att stärka honom och få honom att gå helt i balans. Han var då ohalt rakt fram men lite oren på volt. Efter mycket funderande då den hältan inte blev bättre av bedövning, kom tanken på att det måste vara något annat fel. I träningen var känslan att han ibland pressade ner manken, låste ryggen och spände sig totalt, varför vi då beslöt oss för att bedöva manken och då så såg vi en helt ny häst. Han var helt ohalt, arbetade villigt och var glad.

Opererade manken
Manke och rygg röntgades, och det såg inte normalt ut... Veterinär Palle Brink kontaktades, Försäkringsbolaget Sveland var hjälpsamma och Turbo opererades samma vecka och alla krossade fragment plockades bort. En lång rehabilitering följde men hela tiden med en positiv utveckling och i processen hann Turbo lära sig alla momenten hela vägen till Grand Prix.

Inte bra fullt ut
Tyvärr så var det fortfarande något som störde vissa dagar, och Turbo varierade från att vara helt fantastisk till att vissa dagar behöva väldigt lång uppvärmning för att komma igång och ändå var han de dagarna inte alls lika arbetsvillig. Equiterapeut Thea Kärrman gjorde ett fantastiskt arbete med honom, Ellen fixade bästa Childericsadeln, hovslagare Sebastian optimerade hans hovar, foderstaten ändrades så stärkelsen inte skulle inverka negativt och vi gjorde allt för att hans kropp skulle må bra, men vi kom ändå inte hela vägen. Vi la tidigt till MSM och sen även glukosamin, chondroitinsulfat och hyaluronsyra men tyvärr så visade han allergiska reaktioner på detta och utvecklade nässelutslag. 

Provade LitoVet
Vi arbetade vidare med honom och han utvecklades hela tiden men det fanns en tröghet i hans kropp som var mer eller mindre besvärande olika dagar. Under våren 2016 kom Lotta och Linda i kontakt med LitoVet 100% GOPO-nyponpulver. Efter att ha försökt med alla tillskott för rörelseapparaten som fanns utan att få effekt eller med resultatet allergiska reaktioner var inte förväntningarna på LitoVet  så stora men hoppet fanns att kunna hjälpa Turbo över den sista segheten och stelheten som fanns i hans kropp. Effekten kom smygande men tydligt och efter 1 månad var han klart mycket bättre. Värmde upp på halva tiden, orkade mer och blev mer och mer positiv till arbetet. 

Förlorade spänst vid uppehåll
Efter ett par månader tog hinken LitoVet slut. Vi trodde inte att det skulle vara så bråttom att köpa en ny hink men under tiden det tog för oss att få en ny förpackning så tappade han lite spänst, krävde längre uppvärmning igen och hade åter en liten seghet i muskler och leder. När vi till slut såg sambandet med att nyponen var slut och att han inte längre var lika mjuk och spänstig så hämtades mer LitoVet och redan efter någon vecka med dubbel dos så fick han tillbaka spänst och arbetsglädje. Samma sak hände nästa gång nyponen tog slut. Då visste inte Lotta detta men märkte att Turbo inte var helt var lika bra som tidigare och frågade om han fick nypon fortfarande. Det visade sig att de varit slut sedan några dagar. Återigen fick vi snabb leverans och nu kommer Turbo inte vara utan LitoVet  fler gånger. 

Grand Prix-start
Det är många saker som spelar in för att få en svårt skadad häst tillbaka till banan och det gäller att optimera allt runt hästen. En häst som fått kämpa så som Turbo fått göra för att kompensera för de smärtor han hade i manken får massor av sekundära skador och ett stresspåslag som ligger kvar i kroppen under mycket lång tid. LitoVet 100% GOPO-nyponpulver har troligen hjälpt honom att bli av med de sista inflammationerna som säkert låg spridda i hela kroppen och Turbo har nu gått från att vara utdömd på många olika sätt till att starta Medelsvår A och planeras för start i Grand Prix inom kort och framförallt så är han åter en glad och harmonisk häst som gått från att inte vilja lämna stallet och definitivt inte vilja vara på ridbanan, till att jogga runt i boxen om vi är för långsamma med att ta ut honom och vi får hänga med för han springer gärna till ridbanan för att arbeta. 

2017-01-04 16:41